Якість та собівартість спирту напряму залежить від технології, обладнання та сировини.
Ми надамо вам технологію та обладнання.
Установка для дистиляції та очищення спирту із технологією «Multi-steam» – поєднання традиційних методів перегонки спирту із сучасними енергозберігаючими технологіями. Завантажити презентацію [PDF]
Переваги |
Особливості |
Дозволяє скоротити капітальні затрати. Низькі енергетичні затрати. |
Ви можете виробляти спирт якості «Пшенична сльоза» або вищу на 4 – колонній браго-ректифікаційній установці. Кожна із чотирьох колон спеціально для цього спроектована. |
Дозволяє виробляти спирт якості «Пшенична сльоза» чи вищу з затратами технологічної пари до 2 кг на 1 л спирту. |
Ми застосували нашу технологію «Multi-steam»: – колони працюють в режимі мультитиску; – багатократно використовуємо енергію гріючої пари і продуктів; – збільшили ефективність контактних пристроїв . |
Установка має термін служби не менше як 10 років роботи в агресивних середовищах Високі органолептичні показники спирту. Міцність за умови роботи в режимах тиск-вакуум. |
Обладнання має спеціальну конструкцію та виготовлене з нержавіючої сталі AISI 316L* з мідними контактними елементами. |
Стабільна якість продукції. Один оператор на зміні. |
Повна автоматизація процесу виробництва. |
Можливість переробляти відходи виробництва у автомобільне паливо |
Енергетично інтегрований блок зневодження для виробництва біоетанолу (PSA*) на молекулярних ситах – опція. |
Можливість виробляти DDG* та біогаз. |
Енергетично інтегрований блок утилізації барди – опція. |
*AISI 316L – ця марка сталі найбільш корозійно- та хімічно- стійка із усієї 300-ї серії.
PSA – технологія адсорбції при змінному тиску.
DDG – корм для тваринництва та птахівництва із вмістом білків ~ 30%.
Для створення спиртового виробництва ми робимо наступне:
– Проводимо передпроектне дослідження майбутнього виробництва (Feasibility study)
– Визначаємо основні техніко-економічні показники– Розраховуємо усі матеріальні та енергетичні потоки
– Розробляємо специфікації та вимоги до обладнання
– Замовляємо виробництво обладнання і стежимо за його виготовленням
– Розробляємо схеми управління та автоматизації за виробничими процесами
– Монтуємо обладнання і системи автоматизації
– Контролюємо введення установок у комерційну експлуатацію
– Навчаємо персонал управлінню процесами на заводі
Етиловий спирт – очистка і технологія
Етиловий спирт – це рідина без кольору зі специфічним запахом та пекуча на смак. Його називають також етанолом, метилкарбінолом та винним спиртом. Він дуже гігроскопічний, добре змішується з водою в будь-яких співвідношеннях. При цьому суміш нагрівається і зменшується в об’ємі. Промислово харчовий спирт виробляють у вигляді висококонцентрованого водяного розчину.
Етиловий спирт, навіть за умови найретельнішої очистки під час виробництва, у незначній кількості містить різні домішки – ефіри, альдегіди, інші спирти тощо. Це надає йому специфічного запаху. Він також добре розчиняє в собі багато органічних речовин.
У харчовій промисловості спирт виробляють з крохмалевмісних продуктів та тих, що містять цукор. Це – зерно, картопля, меляса і рідко – цукровий буряк. Їх в результаті біохімічної переробки перетворюють на спиртовмісну бражку. А вже з неї виробляють етиловий спирт сирець, який використовують для технічних цілей або переробляють у ректифікований спирт хорошої якості. І кожен сорт спирту має свої дегустаційні оцінки в балах. Наприклад, спирт першого сорту – 8,5, а от спирт Люкс – 9,5, Екстра – 9,3.
Ректифікація – складний багатократний процес перегонки у протитечії пари та рідини у спеціальних апаратах – ректифікаційних колонах. Це дає змогу розділяти суміші летючих речовин на чисті компоненти. «Агротехнолоджі» розробила і може запроваджувати енергозберігаючі технології та обладнання щоб випускати найчистіший харчовий спирт – Люкс та Пшенична сльоза.
Пшенична сльоза на сьогодні – це найвища категорія очистки спирту в Україні за державними стандартами – ДСТУ 4221:2003 «Спирт етиловий ректифікований. Технічні умови».
Так склалося історично, що в Україні можна виробляти найчистіший спирт у світі. Це зумовлено тим, що в СРСР та ще раніше на цих територіях бродильні технології розвивалися саме у напрямку виробництва горілки. У західних країнах завжди надавали перевагу дистилятам на кшталт бренді, віскі, бурбонів, граппи чи кальвадосів. Саме тому в інших країнах харчовий спирт не вироблявся. У них так само існують спиртзаводи для потреб медицини, хімічної промисловості і фармацевтики, горілку вони теж роблять. Однак їхня кількість дуже мала порівняно із Україною часів СРСР – 73 спиртзаводи. І якщо вирішували де збудувати спиртзавод – будували його саме в Україні. Вона завжди була житницею для радянського союзу і лишається нею для всього світу, бо тут є доступна сировина для спиртзаводів: пшениця, кукурудза, мелясса.
73 спиртзаводи працювали на увесь соцтабір. А це не лише заводи – це спеціалісти, їх підготовка, проектні інститути, машинобудівні підприємства, постійний зв’язок між наукою та виробництвом. Саме такий зв’язок і робить компанію «Агротехнолоджі» унікальною. Її засновник – син професора П. С. Циганкова, який все життя займався будівництвом радянських спиртзаводів, – Сергій Циганков. Він – доктор технічних наук і автор книжок з технології виробництва спирту та очистки стічних вод, зокрема – утилізації барди. Він же – головний інженер, який вже 20-ть років будує і переоснащує спиртзаводи. Саме з допомогою «Агротехнолоджі» нині можна зробити спиртові виробництва сучасними по рівню енергоспоживання, налагодити безвідходний цикл виробництва та технологічно зростати.
Приватизація «Укрспирту». Купити спиртзавод
Планова економіка СРСР а потім і неефективне використання заводів обумовило високу енергоємність спирту, а отже і його високу собівартість. Невміння працювати з відходами (бардою) призвело до забруднення територій. У Європі енергетична складова в собівартості харчового спирту утроє менша, аніж на українських заводах. Барда та вуглекислота з відходів перетворилися на джерело додаткових прибутків.
Отже є можливості і є що виправляти. Особливо коли врахувати, що в Україні розпочалася приватизація «Укрспирту». Це поки що державне підприємство – монополіст, у якого 41 спиртовий завод. Крім того, є ще концерн «Укрспирт». Парламент проголосував і вже почалася демонополізація виробництва харчового спирту. Це означає, що виробляти його зможуть підприємства усіх форм власності. Більше того – уряд збирається усі заводи приватизувати. Тож можна буде купити спиртзавод.
Вільна конкуренція та приватне управління заводами принесе:
- Сучасні технології виробництва спирту. Обладнання для виробництва спирту, яке здебільшого стоїть зараз на спиртзаводах, це технології 50-60х років, зараз кожному новому власнику знадобиться реконструкція спиртзаводу. А це – нові можливості переробки сировини і зниження собівартості
- Якісний спирт – горілка буде дешевша і якісніша. Модернізація спиртзаводів народить нову конкуренцію
- Показник ціна-якість відкриє експортний потенціал
- В2В. Інвестори будуть вкладати гроші у модернізацію і витрачати гроші в Україні. Тут є підприємства, що виробляють хороше обладнання для спиртзаводів.
- І саме основне – технології виробництва спирту. Вони є в Україні просто зараз. Компанія «Агротехнолоджі» не забула традицій виробництва минулих поколінь, водночас підсилила їх за допомогою сучасного світового досвіду.
Цей фундамент буде ефективно використано для розвитку енергозберігаючих технологій, і буде вироблятися як найчистіший спирт, так і горілка найвищої якості.
Саме на цих майданчиках, котрі зараз не використовує «Укрспирт», можливо розгорнути нові сучасні виробництва.
Сучасний спиртовий завод – це підприємство з високим рівнем автоматизації всіх технологічних процесів. Це пов’язано не лише з необхідністю підвищення ефективності праці, але і з мінімізацією впливу людського фактору на якість кінцевого продукту.
Нині існує дві основні технології отримання етанолу: бродіння (мікробіологічний спосіб) та гідратація етилену (синтетичний). Етиловий спирт має широку сферу застосування: виробництво алкогольної продукції, медицина, хімічна промисловість. Останнім часом про етанол почали говорити як про паливо. І у таких випадках використовують термін – біоетанол.
Саме існування цього грандіозного спиртового кластера в Україні заклало фундамент знання і створило традиції якості – спиртова школа України. На цьому фундаменті виросли технології біоетанолу, утилізація відходів, енергоефективність.